Veilig internet voor kinderen!

 

Veilig internetpret

Op internet zijn ook heel wat dingen te vinden die niet voor kinderen bedoeld zijn. Als je per ongeluk hierop botst, kan je daar behoorlijk van schrikken en is het soms best wel eng.

Om zo'n griezelige toestanden te vermijden, is het belangrijk dat je deze tips goed onthoudt.

 1. Vertel je ouders altijd wat je doet als je surft.
 2. Als er iets gebeurt dat je niet leuk vindt, waar je bang van wordt of waar je je niet goed bij voelt, stop met surfen en vertel het aan je ouders.
 3. Geloof niet alles wat je leest of ziet op internet. Probeer na te denken en je af te vragen of het wel klopt wat er staat. Als je twijfelt, vraag dan raad aan je ouders.
 4. Wees op je hoede zodra er sprake is van geld, en praat erover met je ouders.
 5. Open en beantwoord alleen e-mails van mensen die je ook in het echte leven kent.
 6. Bewaar de e-mails die je verstuurt en ontvangt. Zo heb je bewijsmateriaal mocht er iets fout lopen.

 

Veilig chatten

 1. Kies een goede nickname die niet verklapt of je een jongen of een meisje bent, hoe oud je bent en wat je echte naam is.
 2. Geef aan niemand informatie (zoals naam, school, telefoonnummer of adres) over jezelf of over je vrienden.
 3. Chat enkel met vrienden die je ook in het echte leven kent.
 4. Zet nooit de webcam aan als vreemden erom vragen. De persoon aan de andere kant kan dingen tonen die je liever niet wil zien of foto's of filmpjes van je maken die op het internet terecht kunnen komen. Doe nooit voor de webcam wat je niet voor een groot publiek zou doen.
 5. Toon net als in het echte leven altijd respect voor anderen. Behandel anderen zoals je wilt dat ze jou behandelen. Doe niets wat anderen pijn kan doen, bang kan maken of in gevaar kan brengen.
 6. Als er op de chat iets gebeurt dat je niet leuk vindt, vertel het dan aan je ouders of aan een andere volwassene die je vertrouwt. Bewaar je chatsessies.
 7. Geloof niet zomaar alles wat iemand op de chat vertelt. Tenslotte kan iedereen typen wat hij wil en kan niemand dat controleren. Soms zijn mensen niet wie ze zeggen te zijn.

 

Beste vrienden met vriendensites

Veel kinderen hebben een eigen profiel op een vriendensite. Dat is een soort webpagina die je heel makkelijk zelf kan maken. Je kan erop kwijt wat je maar wil: foto's, tekeningen, filmpjes, boodschappen voor je vrienden,.... Je vrienden en vriendinnen kunnen immers je profiel lezen. Ze kunnen zelfs reageren op wat jij hebt geschreven. En jij kan net hetzelfde met hun profiel. Het lijkt wel een dagboek dat je voortdurend met iedereen kan uitwisselen. Best wel cool, maar je toch moet je goed uitkijken !! Met deze tips blijf je beste vrienden met je vriendensite.

 1. Vraag aan je ouders of het ok is om een profiel aan te maken.
 2. Zorg ervoor dat alleen je vrienden je profiel kunnen lezen. Zet geen mensen in je vriendenlijst die je in het echte leven niet kent. Je wilt toch niet dat vreemde mensen zomaar alles over je weten?
 3. Geef niet te veel details over jezelf. Persoonlijke gegevens als je echte voor- en achternaam, adres of geboortedatum horen niet thuis op een profiel.
 4. Praat nooit over je intiemste gevoelens. Je weet wel: die dingen waarvan je het niet fijn vindt dat anderen ze over jou weten. Vergeet niet dat anderen je profiel kunnen lezen!

 Terug