Enkele getuigenissen

 

Emma (9)

Emma is blij: haar ouders hebben besloten de computer uit te rusten met een snelle ADSL-verbinding. De technicus is net klaar met de installatie. "Gedaan met spelletjes spelen aan een slakkengangetje," juicht Emma. Ze denkt al aan de spelletjes die haar vriendinnetjes haar hebben doorgestuurd. Straks kan ze eindelijk gaan spelen!

Even later heeft Emma al verschillende spelletjes uitgeprobeerd. Ze is net mama geworden van een virtuele baby, heeft een dierentuin geopend en wordt schaatskampioene. Ze amuseert zich te pletter. Snel, een ander spelletje proberen!

Emma klikt op een lijst op het scherm, al weet ze niet waar die plots vandaan komt. "Alles is in het Engels, maar dat is niet erg," denkt ze. Maar dit spelletje lijkt helemaal niet op de andere. Er komt veel geweld in voor. Ze ziet vreselijke dingen en moet zelfs mensen doden. Emma wil dit helemaal niet en stopt meteen met spelen. Eigenlijk werd ze heel erg bang van dit spelletje. Emma heeft helemaal geen zin meer om te spelen en zet de computer onmiddellijk uit.

Die nacht slaapt Emma slecht. Ze heeft nachtmerries. Ze wil er met niemand over praten, behalve met haar beste vriendin op school. Die vertelt haar dat zij dit ook al meegemaakt heeft. Met twee voelen de meisjes zich sterker. Ze besluiten erover te praten met hun juf. Dat was een goed idee. De juf vindt het heel belangrijk om in de klas met alle kinderen samen te praten over internet en leert hen hoe ze het zo veilig mogelijk kunnen houden. "Het belangrijkste is dat je nooit bang hoeft te zijn om er met een volwassene over te praten," weet de juf.

 

Kevin (10)

Kevin is 10 jaar en blij dat het weekend is. Morgen gaat hij samen met zijn papa kijken naar een match van zijn favoriete voetbalploeg.

Kevin kan haast niet meer wachten, dus surft hij alvast naar de website van een groep supporters. Zo weet hij alvast welke spelers morgen op het veld zullen staan èn zelfs wanneer de volgende matchen doorgaan. "Misschien wil papa ook wel naar die wedstrijden gaan kijken!" hoopt Kevin.

Maar er wordt een heel andere website geopend! In plaats van de voetballers, ziet Kevin op het scherm allemaal naakte vrouwen! Hij is helemaal overstuur. Hij zet de computer snel uit en rent naar zijn kamer om met iets anders te gaan spelen. Kevin schaamt zich een beetje voor wat hij net heeft gezien.

Enkele dagen later komt zijn papa boos naar hem toe: "Wat zijn dat voor websites die jij bekijkt?" Kevin begint te huilen. Hij kon er echt niets aan doen. Zijn papa controleert het webadres dat Kevin intypte. De voetbalsite is blijkbaar verhuisd. Een andere site heeft daarvan gebruik gemaakt om het adres in te pikken en daarop heel schokkende foto's te zetten. Maar dat wist Kevin toch helemaal niet! Gelukkig komt alles in orde. Papa vindt het nieuwe adres van de voetbalsite. Zo kan Kevin opnieuw alles over zijn lievelingsclub te weten komen! "Als je iets ziet wat je niet leuk vindt, mag je niet bang zijn om daar met mij over te praten," zegt zijn papa nog. "Samen vinden we altijd wel een oplossing."

 

Nele (15)

Nele is gek op Thomas. Ze zijn allebei even oud en sinds 6 maanden is het grote liefde tussen hen. Na schooltijd chatten ze uren aan een stuk. Da's cool, zeker nu ze beiden een webcam cadeau gekregen hebben. Chatten en mekaar zien via de pc: als dat niet fijn is!

Op een dag stelt Thomas voor om een spelletje te spelen. Telkens één van de twee verliest, moet die een kledingstuk uitdoen. Nele is er gerust in: « Oké, stel je eerste vraag maar! », antwoordt ze terwijl ze Thomas via haar scherm recht in de ogen kijkt.

Haar vriendje is duidelijk te sterk. Nele van haar kant trekt laag na laag uit. Na verloop van tijd zit ze helemaal naakt voor de camera. Gelukkig is alleen haar gezicht te zien.

Dan vraagt Thomas haar of ze zich helemaal wil tonen aan de camera. Ze twijfelt, maar ze gaat helemaal op in het spel en stemt toe. Wat Nele niet weet, is dat Thomas alles filmt. Om de film te bekijken als hij alleen is.

De weken gaan voorbij en Nele leert een andere jongen kennen. Ze breekt met Thomas. Die kan de klap niet verwerken en besluit wraak te nemen: hij zet de video op internet. Op een speciale blog waar hij zelfs het e-mailadres van Nele vermeldt.

In enkele dagen ontvangt Nele hopen berichten van mannen die met haar willen slapen. Ze verwittigt haar ouders en die dienen klacht in. De zaak loopt slecht af voor Thomas: hij moet zijn daden verantwoorden voor de jeugdrechter.

 

Magali (16)

Vanavond is Magali goed geluimd. Ze kan eindelijk wraak nemen op Celine. Die is haar ergste vijand geworden sinds ze haar vriendje heeft ingepikt. Haar plan is heel eenvoudig. Ze heeft het bedacht tijdens de informaticales op school. Celine zat bij Magali in de buurt, zodat ze de schuilnaam en het paswoord kon zien dat Celine gebruikt om te chatten.

Magali besluit naar de hele klas een mailtje te sturen via de account van Celine. En niet zomaar een mailtje: een gemeen berichtje, waarin ze zowat iedereen zou uitlachen.

De volgende dag moet Celine bij de directeur komen. Ze wordt aan een kruisverhoor onderworpen. Erger nog: er wordt een brief gestuurd naar haar ouders! Celine zweert dat ze onschuldig is, maar niemand gelooft haar. Een paar dagen later begint het hele spelletje opnieuw. Deze keer wordt Celine voor de hele week van school gestuurd. Thuis is ze helemaal in de war. Haar ouders hebben haar een flinke uitbrander gegeven.

Als straf mag Celine niet meer op de computer. Dat weet Magali natuurlijk niet. Ze blijft mailtjes sturen. De ouders van Celine worden op de hoogte gebracht, maar nu verdedigen ze haar. Celine en haar vader gaan in discussie. Ze willen nakijken wat er op de account van Celine gebeurt.

Ze kunnen haar account echter niet raadplegen: het paswoord werkt niet! Dat komt omdat Magali het paswoord veranderde. De vader van Celine stuurt een mailtje naar de access provider om de account te laten blokkeren. Hij is er nu van overtuigd dat er iets vreemds aan de hand is. Hij dient zelfs een klacht in bij de politie. Het duurt niet lang vóór Magali ontmaskerd wordt. Ze wordt voor altijd van school gestuurd. Bovendien wil niemand van haar vriendinnen nog met haar praten. Ze schaamt zich diep.

 

Terug