Motivatie

Alles wat je doet, doe je met een reden. Je sport omdat je je kan uitleven. Misschien wil je wel een belangrijke prestatie neerzetten? Lees je een boek uit interesse of omdat je er een overhoring over krijgt? Zo is dat ook met studeren. Studeer je omdat je diploma wil halen, of omdat je zonder diploma de job van je leven aan je neus ziet voorbijgaan.

Alles hangt af van een juiste motivatie. Motivatie hangt samen met je interesse en het belang dat je hecht aan het uitvoeren van een taak. Je handelen hangt ook af van de situatie waarin je je bevindt.

De sterkte van je motivatie hangt nauw samen met je persoonlijke verantwoordelijkheidsgevoel. Als je een sterke persoonlijke verantwoordelijkheid hebt, koppel je de goede resultaten die je behaalt aan de inspanningen die je hebt geleverd. Dit geeft je vertrouwen en versterkt je motivatie, ook bij het studeren. Als je een slecht resultaat behaalt, zoek je best ook de oorzaak bij jezelf, bijvoorbeeld door een gebrek aan inzet of een verkeerde aanpak. Je motivatie zal hierdoor niet aangetast worden.

De aard van je motivatie hangt ook samen met de doelstellingen die je hebt voor het studeren. Het is daarom belangrijk enkele leertaken en leerdoelen voorop te stellen. Focus ook niet teveel op je echte eindresultaat omdat bij een tegenvallend resultaat je sneller gedemotiveerd bent. Probeer daarom ook zeker en vast te leren uit je fouten, in functie van je globale einddoel, bijvoorbeeld slagen voor je examens.

Ook de moeilijkheidsgraad van een taak beïnvloedt de motivatie. Stel geen doel voorop dat ver beneden je mogelijkheden ligt. Ook moet je ervoor zorgen dat je doel te gemakkelijk te bereiken is. De gulden middenweg is hier de oplossing.

Beloningen helpen je altijd vooruit. Maar soms kunnen beloningen met betrekking op studiemotivatie averechts werken. Je verwacht dan altijd een beloning bij het studeren en na een tijdje studeer je enkel om een beloning te krijgen.

Als het moeilijk is je te concentreren op langetermijndoelen kan je die doelen opdelen in kleinere kortetermijndoelen? Als je een duidelijk doel op een korte termijn opstelt, ga je er ook harder voor werken. Vandaar ook het nut om een goede studieplanning op te stellen bij het leren.